minibuilder развојно окружење за Actionscript

Реч је о развојном окружењу за Actionscript написаном у Actionscript-у, а ради под AIR платформом. Иако је још увек у алфа фази, итекако је употребљиво. Осим разнобојног означавања, подржава и комплетирање команди, како за уграђене тако и за додатне класе, као и аутоматски увоз класа за које сте направили инстанцу у коду и генерисање кода за нове класе и функције. Уз одговарајуће додатке, подржава компајлирање апликација за Flash и AIR. 

Може се преузети са http://code.google.com/p/minibuilder/. Инсталација је детаљно описана у видео туторијалу на сајту, тако да се нећу на томе задржавати.

Могу рећи да ради одлично, иако се види да је још незавршено (нема контекстног менија, ни уноса за copy, paste, undo,... мада скраћенице на тастатури раде). Компајлирање ради без проблема и за Flash и за AIR. Није баш на нивоу FlashDevelop-a али није ни далеко. Све у свему изузетно сам задовољан.


Овде бих још додао да се компајлирање врши помоћу виртуелног јава сервера, у који је уграђен нешто старији FLEX SDK 3.5. Стога ћу кратко прећи преко корака за намештање новијег FLEX SDK. 

У нарередном тексту Путања се односи на путању до директоријума где сте отпаковали јава сервер, а ВашСДК на директоријум свеже скинутог FLEX SDK.

Пошто скинете најновији SDK са Adobe-овог сајта http://opensource.adobe.com/wiki/display/flexsdk/Downloads отпакујте и прекопирајте у поддиректоријум виртуелног сервера који сте претходно скинули 

Путања/JetMBCompiler/flex-sdks

Затим у поддиректоријуму FLEX SDK-а

Путања/JetMBCompiler/flex-sdks/ВашСДК/frameworks/libs/player 

преименујте директоријум 

10,0 у 10

Потом у текст едитору отворите фајл 

Путања/JetMBCompiler/jetty/contexts/JetMBCompiler.xml

и у наведеном уносу промените осветљен текст у име директоријума вашег новог FLEX SDK (у предходном тексту референцираног као ВашСДК)

<Set name="extraClasspath"><SystemProperty name="jetty.home" default="."/>/../flex-sdks/flex_sdk_3.5.0.12683_mpl/lib/flex-compiler-oem.jar</Set>

Сачувајте фајл и сада имате инсталиран нови FLEX SDK.

Пре компајлирања неопходно је прво покренути јава сервер.
Comments