Linux Day - предавање у Високој ICT школи

поставио/ла Nikola Reljin 13. 6. 2011. 13:51   [ ажурирано 29. 6. 2011. 09:14 ]
14. Јуна 2011, одржано је предавање о коришћењу Linux оперативног система, у просторијама школе. Велики број посетилаца је отпратио излагање о функционисању Linux оперативног система, његовим особинама и предности над осталим оперативним системима.
Први део излагања је апсолутним почетницима представио шта је то Linux. Дат је осврт на настанак и развој овог оперативног система, на главна графичка окружења, дистрибуције, често коришћене програме и однос са другим оперативним системима.

Представници Ubuntu Srbija заједнице су представили дистрибуцију Ubuntu, и најновије графичко окружење Unity. Изложено је како се једноставно могу инсталирати програми, ажурирати најновије верзије свих инсталираних програма, као и целог система. 

Изложене су тенденције у креирањима Оперативних система - нестанак класичног desktop система и рађање нових мобилних платформи и окружења. Представљене су основе рада Cloud computing платформи, и начини коришћења Linux-а у тој грани компјутерске индустрије.

Многи посетиоци, не само из Високе ICT школе, су дошли, како би се информисали о томе како је могуће организовати Linux заједнице у такозване LUG (Linux User Groups). 
На предавању је изложена локација http://lug.ict.edu.rs, која ће представљати гласило локалне Linux заједнице у Високој ICT школи. Сви заинтересовани студенти школе, могу се пријавити за креирање текстова на овом сајту (путем линка ка LUG @ Visoka ICT).

Током излагања, највећи део предавња је био доступан као live stream преко локације:

У плану је организовање додатних предавања и workshop-ова који ће представити практично коришћење Linux система, и Open Source програма.


Можете погледати материјале са предавања у Високој ICT школи у Београду, 14. Јун 2011.

Jun 12, 2011 - Linux Dayć
Nikola Reljin,
15. 6. 2011. 10:16
Comments