Linux и Unix дистрибуције

Дајемо кратки преглед познатијих Linux дистрибуција које можете преузети, инсталирати, и испробати. Можете дати ваш коментар, и предлоге за друге диструбуције које овде нису наведене.

Linux се разликује од осталих система по томе што је основа система мали број програма који чине kernel. Над њим је додата одређена група програма, која чини дистрибуцију. Свака дистрибуција је посебан, специфични скуп програма, које корисник користи свакодневно. Како постоји јако пуно дистрибуција, то можемо одабрати баш ону која нам највише одговара. 

Неке дистрибуције су одличне за свакодневни рад, јер имају све шта нам је потребно за преглед сајтова, пуштање видеа, музике, куцање текста, итд..  Друге дистрибуције користимо кад желимо да инсталирамо сервер, или да правимо радну станицу за обраду видеа и видео монтажу. 
Приказан је следећи број ставки: 8
Називсајтбазирано на платформициљана публикаопис
Сортирај 
 
Сортирај 
 
Сортирај 
 
Сортирај 
 
Сортирај 
 
Називсајтбазирано на платформициљана публикаопис
Mint http://www.linuxmint.com Debian, Ubuntu најшира могућа Тренутно најједноставнија дистрибуција за коришћење. Готово без икаквог другог подешавања могуће радити најразличитије свакодневне активности на рачунару. Прилагођено апсолутним почетницима, као и искуснијим корисницима. 
Debian http://www.debian.org/ стручњаци, server Систем на коме су базиране многе друге дистрибуције. Веома скалабилан, моћан, и проширив систем. Може се користити као сервер, и као desktop систем.  
Android http://www.android.com/ mobile Узмите Linux kernel, прилагодите све програме за рад на мобилним уређајима и телефонима, и имате - Android. 
Puppy http://puppylinux.org/ најшира могућа Веома мали, наменјен рачунарима без или са веома малим капацитетом дискова (стари рачунари, netbook-ови...). Учитава се са cd-а или USB-а и копира се цео у RAM меморију, што омогућава јако брзо извршавање. Долази са свим програмима неопходним за свакодневни рад на рачунару. 
Ubuntu Studio http://ubuntustudio.org/ Ubuntu audio, video продукција Дистрибуција специјално креирана за обраду материјала у audio, video продукцији. Садржи све алате потребне за анимацију, аудио обраду, видео обраду, обраду слике и слично. 
freeBSD http://www.freebsd.org/ BSD server Једна од најстабилнијих Unix дистрибуција, која је de facto стандард код web сервера. Постоји и desktop инсталација, са већином Linux и Unix програма. Изузетно добар избор за сервере. 
Sabayon http://sabayon.org Gentoo стручњаци, шира публика Дистрибуција Gentoo, потпуно прилагођена лаицима и мање искусним корисницима. Потпуни графички installer оперативног система, чиме се постиже стабилност и флексибилност Gentoo система, али у графичком паковању погодном за лаике. 
Ubuntu http://www.ubuntu.com Debian најшира могућа Јако једноставно за коришћење, подржано скоро све од hardware-a. Готово сигурно да ће вам одговарати на било каквом рачунару. 
Приказан је следећи број ставки: 8
Comments